Verlegenheid is angst in gezelschap van mensen en komt in vele vormen en gradaties voor. Iedereen is wel eens verlegen, bijvoorbeeld wanneer je een spreekbeurt moet houden. Maar er zijn ook jongeren die niet durven uitgaan of moeilijkheden ondervinden om een praatje te maken met iemand die ze leuk vinden. Vele jongeren ervaren deze verlegenheid als een last en willen er van af. Ze willen moeilijke situaties, zoals binnenkomen in een volle kamer of iets durven vragen in de klas, overwinnen. Verlegenheid heeft invloed op je hele bestaan, je lichaam en je geest.

Als je je verlegen voelt, wordt je polsslag sneller en worden je handen koud en klam. Je bloost en je maag lijkt zich om te draaien. Daarnaast begin je hard na te denken waardoor je geen aandacht meer hebt voor wat er gezegd wordt en je dus niet kan deelnemen aan een gesprek omdat je teveel met jezelf bezig bent.

Sommige jongeren zijn al van jongs af aan verlegen, anderen worden het op latere leeftijd. Vaak ontstaat verlegenheid in de puberteit, of door nare ervaringen zoals pesterijen op school of problemen thuis. De kern van het probleem is onzekerheid. Door gebrek aan zelfvertrouwen durf je op school of bij vrienden niet te doen of te zeggen wat je echt denkt of wilt. Je vraagt je af of je de dingen wel goed doet, en je twijfelt aan je eigen kunnen. Je durft ook geen vragen stellen als je iets niet begrijpt. Andere mensen zouden je wel eens dom kunnen vinden.