Voor en door lotgenoten

Voor verlegen personen is de weg naar hulpverlening niet gemakkelijk. Ze verbergen hun onbehagen rond hun eigen verlegenheid vaak zo goed dat zelfs huisartsen de ernst en de last ervan onderschatten. Assertiviteitstrainingen en cursussen “spreken in het openbaar” zijn niet specifiek gericht op verlegen mensen. Ze zijn eerder geschikt voor niet-verlegen mensen.

Gelukkig is er de VVM

De Vereniging voor Verlegen Mensen is een zelfhulpgroep waarbinnen uitsluitend vrijwilligers – zelf verlegen! – actief meehelpen aan het verminderen van de verlegenheid van de leden. De meeste verlegen personen voelen zich op de samenkomsten van de vereniging heel vlug op hun gemak. Verlegen mensen samenbrengen zodat ze ervaren dat ze niet alleen staan en elkaar tot steun kunnen zijn is een van de doelstellingen van de vereniging. Het ontdekken dat andere mensen met dezelfde problemen kampen, is vaak al een hele opluchting. Je ontdekt dat je voortaan samen met anderen wat aan je verlegenheid kan doen.

Onze doelstellingen

  • In een veilige omgeving verlegen mensen helpen hun sociale angsten af te bouwen.
  • Informatie over verlegenheid verspreiden om binnen de maatschappij meer begrip te bekomen voor verlegenheid.

Niet denken, maar doen

Nu is het aan jou om de eerste stap te zetten. Wij kunnen je niet contacteren, we kennen je immers (nog) niet. Misschien valt het je moeilijk om contact op te nemen met de VVM. Dat is begrijpelijk. Precies je verlegenheid houdt je misschien tegen. Echter, eens je andere verlegen mensen hebt leren kennen, zal je merken dat het verminderen van verlegenheid in stappen gaat – meestal in kleine stapjes, die vaak minder zwaar zijn dan je denkt.