Negatieve gedachten komen steeds maar terug. Meestal komen de basisemoties (bang, boos, bedroefd) in dit negatieve verhaal voor waarbij je ofwel nog in het verleden vertoeft ofwel reeds in de toekomst eventuele probleemsituaties aan het oplossen bent. Hoe meer je erin meegaat, hoe meer je in een steeds sneller gaande tredmolen wordt gesleurd. Dit piekeren kan jou zelfs achtervolgen in je nachtrust.

Tips:

  1. Vertellen aan een vertrouwenspersoon. Het uitspreken van de gedachten helpt je om de zaken op een rijtje te zetten en rustiger te worden zodat je gemakkelijker naar een oplossing kunt zoeken.
  2. Opschrijven en uitdagen van de gedachten. Kloppen deze gedachten met de volledige werkelijkheid? Of zou dit een interpretatie kunnen zijn vanuit een beperkte invalshoek en vervormd door mijn emotionele toestand nu. En mochten deze gedachten volledig met de werkelijkheid overeenstemmen, zijn deze gedachten dan behulpzaam? Indien niet, keer dan deze gedachten om in vb. “Al zal het niet gemakkelijk zijn, het zal wel gaan.” , “Zo erg zal het wel niet zijn.”, “Iedereen maakt wel eens een leercurve mee”, “Wat is de kans dat het werkelijk zo erg zal zijn?“.
  3. Defuseren van gedachten (Door een helpende gedachte op te roepen, wordt de remmende gedachte automatisch naar de achtergrond geduwd zodat men niet meer met het negatieve verhaal samensmelt.
  4. Mindfulness en meditatie (concentreer je op jouw ademhaling, en word rustig). Ondertussen komen de gedachten voorbij, bekijk ze gewoon en laat ze voorbij gaan.
  5. Verschillende waarnemingsposities (ga eens gaan staan in de schoenen van de ander en leef je in de gedachten, gevoelens en wensen van die persoon, ga dan eens gaan staan in de waarnemingspositie van een observator, keer dan terug naar je eigen waarnemingspositie). Dit helpt te relativeren en mild te zijn tegenover de anderen en tegenover jezelf, zodat je een verbindende communicatie zult hebben met de ander.